Valpartijen, verwaarlozing en gevaarlijke situaties: de zorg moét veranderen |
Dat er sprake is van een personeelstekort in de zorgsector is al lang geen verrassing meer. Maar, de situatie wordt met de dag ernstiger. Patiënten hebben last van infecties, worden verwaarloosd en zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen van gevaarlijke en schrijnende situaties. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws in samenwerking met vakbond FNV.
Maar liefst 2200 medewerkers uit de verpleeg- of thuiszorg hebben een vragenlijst ingevuld om een goed beeld te geven van de huidige situatie. En wat blijkt? Ruim een derde van de participanten maakt zich zorgen over het (groeiende) personeelstekort en ziet de situatie met lede ogen aan.
Zo ook Mike, verpleegkundige in een verpleeghuis voor ouderen met dementie. Hij draait nachtdiensten en is dan verantwoordelijk voor 31 bewoners: “Soms gaan alle alarmbellen tegelijk af. Ik ben dan bezig met iemand die loopt te schreeuwen dat ze niet meer wil leven. Tegelijkertijd loopt er iemand naakt door de gang. Weer een ander is agressief en in de war. Wie kies je dan?”
En er zijn helaas tal van dit soort schrijnende gevallen op te noemen. “Een tijd terug was er een cliënt met een schram op zijn pols. We schrijven altijd de datum op het wondmateriaal, een week later kwam ik bij dezelfde cliënt en zat hetzelfde verband er nog op. Niemand had in de tussentijd de wond verzorgd en dat leidt tot infecties. Dat kan gewoon niet.”
Enerzijds zijn er dus de tekorten, anderzijds is er ook een gebrek aan gekwalificeerd personeel. Volgens Mike zijn er veel goede zorgmedewerkers, maar is de afdeling veranderd. Voorheen was het een “standaard gezellige” afdeling, nu is het ook een plek voor zware psychiatrie en complexe zorgvragen. En daar heeft niet iedereen de juiste opleiding voor gehad. “Soms maken collega’s de problematiek erger omdat ze het inzicht niet hebben”, aldus Mike.
Brancheorganisatie ActiZ beaamt dat dit soort situaties “op sommige plekken in de ouderenzorg realiteit zijn”. ActiZ betreurt het dat personeel hiermee geconfronteerd wordt. De organisatie geeft aan zich maximaal in te spannen om verandering teweeg te brengen. “Deze verhalen geven ons voeding en motivatie voor de gesprekken die wij veelvuldig voeren met Den Haag over dit onderwerp. Tevens laten deze situaties ook de druk op onze sector zien. Dit zijn de barsten van het huidige zorgsysteem.”
De zorgvragen zijn nu mede complexer, omdat ouderen steeds langer thuis wonen. Wanneer er dan eenmaal een plekje vrij komt in het verpleeghuis, zijn ze er vaak slechter aan toe dan vroeger. Volgens Bert de Haas, Bestuurder FNV Zorg & Welzijn, heeft het personeel niet altijd de kennis en ervaring om aan deze complexere zorgvraag te kunnen voldoen. Hierdoor kan de veiligheid van ouderen niet altijd gewaarborgd worden.
Naast de patiënten hebben de zorgmedewerkers zelf ook last van de tekorten, omdat de druk te hoog wordt. Zo vertelt Mike dat hij de afgelopen drie weken slechts drie dagen vrij heeft gehad: “Het maakt me bitter. Mijn sociale leven lijdt er gigantisch onder. In die vrije dagen heb je geen tijd om bij te komen en ik heb geen energie meer voor leuke dingen.” Dat is begrijpelijk en baart De Haas zorgen: “Er moet snel wat gebeuren. De werkdruk neemt alleen maar toe en dat betekent dat de veiligheid en de kwaliteit van de zorg in gevaar komt.”
De FNV moedigt aan om het werken in de zorg weer aantrekkelijk te maken. Dat betekent onder andere: een passender salaris en betere roosters, zodat de kwaliteit van de zorg een boost krijgt en die schrijnende situaties verleden tijd zijn.
Auteur: redactie
“De Diensten van Zuster Jansen zijn optimaal. Onze familie is erg dankbaar”
Familie de Jonghe, Familie de Jonghe
|