Zijn Nederlanders op de hoogte over de onzichtbare gevolgen van een beroerte? |
Jaarlijks hebben ongeveer 45.000 mensen last van een beroerte. Een beroerte is de verzamelnaam voor meerdere lichamelijke problemen; TIA, herseninfarct en hersenbloeding. Vaak denken mensen dat de gevolgen van een beroerte duidelijk zichtbaar zijn. Dit is echter lang niet in alle situaties het geval.
Afgelopen dinsdag heeft voor de 15e keer de Europese Dag van de Beroerte plaatsgevonden. Door heel Nederland, op maar liefst 100 locaties, werden informatiemarkten, lezingen en demonstraties georganiseerd. Het doel van deze dag is om mensen te informeren over de onzichtbare gevolgen van een beroerte. Zo meldt een revalidatiearts die gespecialiseerd is in hersenletsel; “Elk jaar krijgen ongeveer 45.000 mensen een beroerte, dat is meer dan 100 per dag. Een beroerte is een heftige gebeurtenis met vaak ingrijpende gevolgen. Denk hierbij niet aan iets zichtbaars als verlamming maar juist aan de onzichtbare gevolgen, en dat kunnen er veel zijn.”
Er zit een groot verschil tussen een hersenbloeding of een TIA/herseninfarct. Bij een hersenbloeding is er sprake van een scheurtje in een ader, waardoor er een bloeding ontstaat. Daarentegen wordt er bij een TIA of herseninfarct juist een bloedvat afgesloten, waardoor een deel van de hersenen te weinig zuurstof krijgt. Afhankelijk van welk gebied in de hersenen getroffen wordt, kunnen de patiënten met allerlei gevolgen te maken krijgen. De meeste mensen denken hierbij aan zichtverlies, verlamming, moeite met spreken en moeite met lezen. Echter, de gevolgen zijn vaak veel uitgebreider. Patiënten kunnen last krijgen van concentratieproblemen, vermoeidheid, incontinentie, geheugenverlies en een ander karakter. Sommige mensen gedragen zich veel impulsiever, zijn een stuk angstiger of gehaaster, overschatten zichzelf, verliezen sneller hun interesse of belanden in een depressie.
Bij Basalt, een expertisecentrum voor revalidatiegeneeskunde, worden patiënten uitgebreid begeleid door een specialistisch team. Zo leren ze om te gaan met de gevolgen van een beroerte. Dit team kan bijvoorbeeld bestaan uit een fysiotherapeut, een psycholoog, een ergotherapeut, een maatschappelijk werker en/of een logopedist. Het team wordt samengesteld op basis van de klachten van de patiënt. Hij of zij wordt op alle vlakken begeleid; fysiek, sociaal, emotioneel en cognitief; “De patiënt haalt als het ware zijn revalidatie-rijbewijs maar moet in de praktijk zelfstandig meters maken. Dat vergt moed en doorzettingsvermogen. En zo zijn er veel mensen in Nederland. Het kan ook de man of vrouw voor je in de rij bij de supermarkt zijn, waarvan je je afvraagt waarom hij of zij niet opschiet. Je weet maar nooit waar zo iemand mee worstelt”, aldus een revalidatiearts van Basalt.
Auteur: redactie
“De Diensten van Zuster Jansen zijn optimaal. Onze familie is erg dankbaar”
Familie de Jonghe, Familie de Jonghe
|