Zorg voor het Noorden; zorginstellingen werken samen voor meer personeel

Op vrijdag 5 april hebben de bestuurders van negen ziekenhuizen en drie ambulancediensten in Friesland, Groningen en Drenthe een intentieverklaring getekend om gezamenlijk personeel te werven en op te leiden. Volgens Jelle Prins, voorzitter van het regionale overleg “Zorg voor het Noorden”, zijn voldoende opgeleiden onder alle omstandigheden een gedeelde noodzakelijkheid.

Het doel van de campagne is onder andere om de kwaliteit, capaciteit en continuïteit van beroepen in de zorgsector te waarborgen. “Maar ook het realiseren van onderwijsvernieuwingen, samen met opleidingsinstituten, is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Zo kunnen we sneller en beter voorzien in zorgpersoneel. De komende drie jaar moeten we ons hier met volle overgave aan verbinden. Anders lopen we vast”, zo stelt Prins.

Zorg voor het Noorden

Mensen die belangstelling hebben om te gaan werken in de zorg, komen bij één van de twaalf zorgorganisaties binnen die aangesloten zijn bij “Zorg voor het Noorden”. Doordat er maar liefst twaalf verschillende organisaties op diverse locaties samenwerken, is er een grote kans op werkgelegenheid. Tevens is de kans groot dat de opgeleiden een afwisselende loopbaan krijgen, want er staan veel uiteenlopende vacatures online: “Doordat we samenwerken is er voor werkzoekenden in de zorg vrijwel altijd een functie die bij hem of haar past, in de regio, passend bij de leeftijdsfase en werkervaring en aansluitend op de ambities en gewenste dynamiek”, zo meldt voorzitter Prins.

zorg voor het Noorden

Gezamenlijke opleidingen

Eén van de voordelen van deze samenwerkende zorgorganisaties is dat kandidaten tijdens de opleiding al bij meerdere ziekenhuizen binnen kunnen kijken. Momenteel is er al een gezamenlijk opleidingstraject voor anesthesiemedewerkers. Ook is het de bedoeling dat er op korte termijn een opleiding voor kinderverpleegkundigen gerealiseerd gaat worden, waarbij de kandidaten zowel binnen, als buiten het ziekenhuis worden opgeleid. “Zorg voor het Noorden” wil in de toekomst het aantal gezamenlijke opleidingen verder gaan uitbreiden; “Daarnaast zorgen we ook voor meer stageplaatsen in de ziekenhuizen om mbo en hbo-verpleegkundigen op te leiden, en werken we aan een makkelijke doorstroming naar de vervolgopleidingen. Tegelijk ontwikkelen we meer nieuwe leerroutes en aantrekkelijke loopbaanpaden.”

Het aantrekken, werven en opleiden van extra personeel is noodzakelijk en van maatschappelijk belang. Het personeelstekort in de zorgsector moet aangepakt worden en de organisaties die samenwerken voor “Zorg voor het Noorden” zetten met dit personeelsoffensief stappen in de juiste richting.

Auteur: Redactie ZorgGids Nederland

 

“De Diensten van Zuster Jansen zijn optimaal. Onze familie is erg dankbaar”
Familie de Jonghe, Familie de Jonghe